Apr 19 2012

e-boks, NemID, Java og andre lettelser af det moderne menneskes liv.

Jeg får meddelelse om, at jeg har modtaget et brev fra Trafikstyrelsen, som er tilgængeligt i min e-boks. Det er nok indkaldelse til syn, så jeg må hellere få kigget på det.

Jeg logger via min netbank på e-boks, som åbner i et nyt vindue. Næh, for browserens pop-up blocker træder til og forhindrer det. 

Ok, jeg går i Settings > Under the hood > Privacy > Content settings > Popups > Manage exceptions og tilføjer https://[*.]netbankensdomæne.dk som en undtagelse, der har lov til at åbne vinduer.

Lukker browseren, åbner igen.

Mkay. Jeg logger via min netbank på e-boks, som åbner i et nyt vindue. Men...øøøh, hvor er det? Bliver det stadig blokeret, måske? Næh, det ligger i min taskbar, vinduet er teknisk set åbent, men hvor fanden er det?? Højreklikker på instansen i min taskbar, vælger maksimér. Næh. Pludselig indskydelse, F11 for Full Screen? Aha, dér var det. 

Så, jeg kan altså vælge mellem ikke-noget-e-boks eller e-boks i full screen? 
(hint: e-boks er ikke designet til 1920x1200)
((hint-hint: e-boks er heller ikke designet til at kunne betjenes i blinde, sååå...)) 

Men det kan lade sig gøre, og jeg får lige printet den der indkaldelse til syn. Men hvad sker der egentlig? 
Jeg åbner noget Hvad-fanden-er-det-lige-der-foregår-på-min-computer-software, og prøver forfra. 

Aha, e-boksen bliver åbnet i et vindue som ligger uden for min skærms synlige område. 
Herefter er det nok meningen, at vinduet skal skaleres og placeres et fornuftigt sted. Det sker bare ikke, fordi Java-komponenten (som afvikler e-boks) pauser siden. 

Hvad er nu det for noget pjat? Jeg smutter ind på et andet website, som jeg ved også anvender Java. Javel.
Java meddeler at komponenten er forældet og trænger til en opdatering. 

Ok, så når Java beder om en opdatering, stopper e-boksens flytte-rundt-på-vinduer-script og vinduet bliver hængende med den der meddelelse - uden for min skærms synlige område. Når jeg så F11'er vinduet op i fuld skærm, bliver den ligesom rystet ud af det, og kører videre. Flot. "Tryk her for at opdatere Java". Klikker. Venter. Klik-klik-klik. Fuldført. Okay. Forfra. 

Jeg logger via min netbank på e-boks, som åb...næh... Hvad nu? Checker den anden side. Java mangler stadig en opdatering. Hvad siger computeren om den installerede version? For saa... Java er installeret i både version 1.6 og 1.7, begge i både 32- og 64-bit versionerne. Fantastisk. Downloader opdateringer til alle fire. Opdaterer. 

Jeg logger via... Nej! "Du har foretaget ændringer, som kræver en genstart af computeren."
Suk. Vi genstarter. (indsæt selv elevator muzak, græshopper)

Jeg logger via min netbank på e-boks, som åbner i et nyt vindue, uden yderligere vrøvl. Fantastisk.

Det var da nemt nok...fordi jeg har siddet og kigget ind i den her skærm i 20 år.
Men jeg kan godt nok godt forstå, at hr. og fru Facebook har svært ved det. 

Og i dette scenarie havde NemID-systemet i sig selv ikke engang noget at tilføje...

Hvad fanden gør folk?